Program

5th International Workshop on Musical Metacreation (MUME 2017)

Held at the Eight International Conference on Computational Creativity, ICCC 2017

Note that we will be having a pre-workshop dinner for all MuMe participants on the evening of Sunday, June 18 in a location close to the workshop. Stay tuned for more information on location and time!

Time Duration Content Presenters
DAY I – Monday, June 19th
8:45 9:00 15 mins Introduction Philippe Pasquier
9:00 – 10:00 am 60 mins Session I: Evolutionary MuMe
15 mins My Little ChucKy: Towards Live-coding with Grammatical Evolution Roisin Loughran and Michael O’Neill
25 mins Using Recurrent Neural Networks to Judge Fitness in Musical Genetic  Algorithms Peter Mitrano, Arthur Lockman, James Honicker and Scott Barton
15 mins The Context Sequencer: compositions as networks Liam Goodacre
10:00 am Coffee Break 30 mins
10:30 – 12:10 100 mins Session II: MuMe Networks
25 mins HBPL: a Framework for Debating, Developing, and Reusing Foundational Models of Musical Metacreativity  Paul Bodily and Dan Ventura
25 mins Musical Deep Learning: Modeling Temporal Dependencies for Stylistic Generation Benjamin Smith
15 mins Immanent Harmonic Transformations Dane Filipczak
12:10 lunch break  80 mins
1:30-2:45 pm 90 mins Session III: Live Machines
25 mins  Methodological Framework and Design Process for Applying Evolutionary Simulation to Musical Interactions Insook Choi
25 mins MASOM: A Musical Agent Architecture based on Self-Organizing Maps, Affective Computing, and Variable Markov Models Kıvanç Tatar and Philippe Pasquier
25 mins Context-Aware Hidden Markov Models of Jazz Music with Variable Markov Oracle Cheng-I Wang and Shlomo Dubnov
2:45 pm Coffee Break 30 mins
3:15-4:55 pm 100 mins Session IV: MetaComposition
25 mins With Bolts of Melody! Songwriting with ALYSIA & Emily Dickinson Christopher Cassion, Margareta Ackerman, David Loker and Joshua Palkki
25 mins vorbei : A Generative Music System Paul Paroczai and Arne Eigenfeldt
25 mins Solving adaptive game music transitions from a composer centred perspective Samuel Gillespie and Oliver Bown
25 mins Cross-Domain Analogy: From Image to Music Joana Teixeira and H. Sofia Pinto
4:55-5:00pm 5 mins Wrap-up Philippe Pasquier
DAY II –  Tuesday, June 20th
9:00 – 10:00 am 60 mins Session V: MuMe in Action 
15 mins AccompaniX 2017: Artificial Duet Performer Competition Michael Casey and Gus Xia
45 mins Informal Demos
10:00 am Coffee break 30 mins
10:30 – 11:50 80 mins Session VI: Panel discussion with the MUME concert artists
11:50 – 12:10 20 mins Session VII: MUME community discussion
12:10 Lunch break
Skip to toolbar