Program

6th International Workshop on Musical Metacreation (MUME 2018)

Held at the Ninth International Conference on Computational Creativity, ICCC 2018

Title: Proceedings of the 6th International Workshop on Musical Metacreation (MUME 2018)
Editors: Philippe Pasquier, Oliver Bown, Arne Eigenfeldt
Date of Release: 20th June 2018..

ISBN:  978-1-77287-047-3

 

 

Time Duration Content Authors
DAY I – Monday, June 25th
8:45 9:00 15 mins  Room Open
9:00 – 10:30 am 90 mins Session I: MuMe at Work Session Chair: Philippe Pasquier
15 mins Introduction Philippe Pasquier
25 mins Genetically Sonified Organisms: Environmental Listening/Sounding Agents Doug Van Nort
15 mins Generating Albums with SampleRNN to Imitate Metal, Rock, and Punk Bands Cj Carr and Zack Zukowski
25 mins What do these 5,599,881 parameters mean? An analysis of a specific LSTM music transcription model, starting with the 70,281 parameters of the softmax layer Bob Sturm
10:30 am Coffee Break 30 mins
11:00 – 13:00 120 mins Session II: MuMe Networks Session Chair: Gus G. Xia
25 mins Sequence to Sequence Autoencoder for Learning Representations of Ornaments Achyuth Samudrala
25 mins Real-valued parametric conditioning of an RNN for interactive sound synthesis Lonce Wyse
15 mins Neurons: An Interactive Composition Using a Neural Network for Recognition of Playing Techniques Artemi-Maria Gioti
25 mins An End to End Model for Automatic Music Generation: Combining Deep Raw and Symbolic Audio Networks Rachel Manzelli, Vijay Thakkar, Ali Siahkamari and Brian Kulis
25 mins JazzGAN: Improvising with Generative Adversarial Networks Nicholas Trieu and Robert Keller
13:00 lunch break  90 mins
14:30-16:30 120 mins Session III: Musically-Aware Machines Session Chair: Rober Keller
25 mins Experiments on collective decision-making and musical metacreative performances with audience participation Marcelo Gimenes
15 mins Navigating Outcomes of Rhythmic Anticipation Jay Hardesty
25 mins Comparative Analysis of Key Inference Models for Musical Metacreation Paul Bodily and Dan Ventura
15 mins From Motion to Musical Gesture: Experiments with Machine Learning in Computer-Aided Composition Jean Bresson, Paul Best, Diemo Schwarz and Alireza Farhang
25 mins Back to the experiences: Empirically grounding the development of musical co-creative partners in co-experiences Prashanth Ravikumar, Kevin McGee and Lonce Wyse
16:30 Coffee Break 30 mins
17:00-19:00 120 mins Session IV: MetaMuMe Session Chair: Bob Sturm
25 mins Algorithmic Audio Mashups and Synthetic Soundscapes Employing Evolvable Media Repositories Marinos Koutsomichalis and Björn Gambäck
25 mins Music Style Transfer: A Position Paper Gus G. Xia and Shuqi Dai
25 mins Musical Metacreation: Past, Present, and Future Paul Bodily and Dan Ventura
5 mins Wrap up Philippe Pasquier
DAY II –  Tuesday, June 26th
9:00 – 10:30 am 90 mins Session V: MuMe Over Session Chair: Doug Van Nort
25 mins Towards an Automatic Detection of Rhetorical Patterns in the Renaissance Polyphonic Music Víctor Padilla, Manuel Tizón, Francisco Gómez, Manuel Espigares and Edith Alonso
35 mins Informal Demos
10:30 am Coffee break 30 mins
11:00- 13:00 120 mins Session VI: Panel discussion with the MUME concert artists Session Chair: Philippe Pasquier
20 mins Mume Outro and discussion on the Future of MUME
13:00 Lunch break
Skip to toolbar